Най-успешни проекти

33 | 09-06-2020

На Вашето внимание представям един криминален фентъзи роман – „33“. Там преплитам мистиката и войнствения, непокорен и непримирим дух на траки, славяни и прабългари, оставили своя отпечатък в цяла България и по-точно в Родопа планина. А най-тайнственият, малко страховит, но може би най-популярен сред нейните чудеса природен печат, а именно пещерата „Дяволското гърло“, е изворът на мистерията в тази книга... Но със сигурност не единственото чудо в нея.

Книгата разказва историята на 24-годишната Даника и нейните приятели в китното малко селце Буйново и красотите на Родопа планина. Тя е екскурзовод и алпинист в пещерите в околността, като, разбира се, нейна любима е най-мистериозната от тях, а именно „Дяволското гърло“. Заобиколена е предимно от мъжка компания, тримата ѝ най-добри приятели са Слави, Андрей и състудентът ѝ от Варна – Радо.

По същото време в град Смолян тече разследване по случай с отвлечени момичета около нейната възраст. За всяка една похитителят изпраща следа. Отдаденият на работата си инспектор Орлин Страхилов води сам разследването до момента, в който от столицата не пристига неговият нов началник – Снежана Александрова. Всеки със своите проблеми, двамата се оказват доста добър тандем. А срещата с една непозната ще събуди допълнително любопитството на инспектор Александрова.

Живее сама с баща си от малка, Даника не помни майка си, до момента, в който самият той не решава, че тя трябва да научи истината. Това преобръща кръгозора ѝ, още повече когато разбира, че местната „гадателка“ – баба Нада – атракция за туристите, луда според местните, е замесена в изчезването ѝ. Без да вярва на нито една нейна дума, Даника решава да се срещне с нея. Нещо се „случва“ със старицата. Тайната, която ѝ доверява, довежда Даника до припадък.

Минава време и след кратък отпуск Даника се връща на работа... И следва една изпълнена с ужас и страх кървава нощ.

Похитените момичета стават седем, „подсказките“, които им дава извършителят, зачестяват и губят равните си интервали, което определено стряска полицията.

Изчезналите са седем, но осмата ще преобърне и промени всички и всичко. Но на каква цена?... Всичко се плаща...

А ето и как започва „33“...


Завивам се с море | 01-05-2017

Поезията за мен е изповед пред самия себе си. Но щом я направиш публично достояние, тя се превръща в твоята изповед пред читателите.

Вярвам, че стихотворенията, събрани в тази книга ще докоснат крехките, но силни жени, които се изправят след житейски битки и уверено продължават по пътя си, малко по-смирени и по-светли. Книгата ще Ви запознае с нежно-романтичната поезия, написана от душата на жена, живяла половин век и натрупала в себе си много любов, тъга и мъдрост - моята душа.


Звездата на скитниците | 19-10-2017

Идеята за тази книга се роди от една статия за розетата от Плиска. Въодушевих се от възможността знаците върху лъчите да бъдат разчетени чрез крито-микенското писмо, т.нар. Линеар А и Линеар Б. За съжаление трактовката на авторите беше разочароваща – случайни, дори спорни като смисъл думи. Реших да направя свой прочит. Получи се послание, което заслужаваше собствена история.

На далечна, необитаема планета семейство изследователи откриват следи от човешка цивилизация и малка седемлъчева звезда. В последвалия инцидент артефактът е изгубен. Години по-късно драматично предсказание запраща наследника на фамилията по следите на предполагаемо наследство. Тайнствен архив, поетични заклинания, смъртоносно злато, невъзможни срещи и антинаучни явления са парчета от пъзела, който трябва да бъде нареден.

 „Миналото винаги ще намери начин да ни догони“, казва немският писател Гюнтер Грас.

Миналото ще догони героите с неочаквани отговори.


Открий ме | 16-08-2020

Предопределени са някои срещи. Понякога всеки един път води до едно и също място. И нито времето, нито разстоянието успяват да променят посоката. Един живот се свързва с друг от пръв поглед. Душите се разпознават. Сърцата се свързват.

Кои сме без любовта?

И кои сме, когато съдбата ни я отнеме?

Лекуват ли тиктакащите стрелки на неуморния часовник?

Или раните остават завинаги кървящи?

"Открий ме" е история, която търси точно тези отговори.

Едно запознанство, което преобръща животи.

Една любов, която се появява изневиделица.

Животът крие в себе си обрати, които имат силата да те сринат.

Но понякога някои от тях са способни да ни научат, че хубавото просто отнема време.


От ада или Одисеята на един съвременен Йов | 27-03-2018

Защо Йов? Предполагам, мнозина знаят историята на старозаветния, многостра-далния Йов. Как той е изоставен от Бога и предаден в ръцете на Сатана, за да докаже Господ на последния, че каквото и да сполети Йов, той ще си остане праведник.  Моят Йов е малко по-различен, но го нарекох така, защото има допирни точки с библейския. Всъщност, главния герой в книгата ми не е вярващ човек. И може би тъкмо поради тази причина става герой. Знаем, че голяма част от злините, случили се в историята на човечеството са причинени тъкмо от хора на религията. Моят Йов изглежда различно. Той е мрачен и на моменти жесток човек. Околните го възприемат като твърде опасен, дори психопат. Малцина души, обаче,  виждат  какъв дълбоко в себе си е той. Макар и те да способствуват да стане добър на степен "почти светец", мъката е тази, която основно ще го направи такъв. 


Предизвестие за Ловеч | 26-01-2019

Изборът ми да работя върху темата за концлагерна България дойде съвсем естествено, след един репортаж, който гледах по телевизията. Докосна ме чисто човешки, извън политиката, жегна ме онова чувство за несправедливост, което е нормално да носим в себе си. Заобиколих се с документална литература и редки книги със спомени на оцелели от лагерите в Белене и Ловеч, за да дам на своя труд една историческа, чиста достоверност, за да говорят повече и основно фактите.

Съчетаването на исторически факти с художествен текст и безпристрастно, почти журналистическо придържане към действителността така, както е описана и разказана от очевидците, – за мен всичко това беше изключително предизвикателство като написване на най-важната дипломна работа в писателската ми кариера до момента. За мен като гражданин и като автор е потребно да се пише за тези събития. За мен е чест да дам, да предложа на българския читател първия роман, посветен на лагера край Ловеч.


Искам да се влюбя, а не смея | 04-02-2018

Приятели на поезията, предлагам на вашето внимание проекта за първата си стихосбирка, за която ме насърчиха много от вас. Това е книга за любовта в различните ѝ измерения - към любимия/ата/, децата, родителите, приятелите, родината. Поезията може да бъде нашето малко бягство и убежище от стреса и напрежението, нашата паралелна реалност, нашият катарзис, нашето вдъхновение. Надявам се, че в тази книга ще откриете себе си - собствените си чувства, мисли и житейски ситуации. Какъвто и да е случаят при вас, запазете доверието, вярата и надеждата в любовта живи! Приятно четене!


Спомни си забравените | 07-04-2017

В привидно спокойния Дентън детективи Крисчън Джеймс и Райън Деймиън са изпратени да разследват банални случаи на самоубийства, които са последвани от жесток, но не и нелогичен случай на саморазправа. Млада жена изчезва, без никой да забележи това фатално дълго време. Изглежда случаите са изолирани и приключени, до момента, в който се случва нещо, което убиецът не е предвидил. Едно телефонно обаждане кара детектив Деймиън да вникне по-дълбоко в привидно чистата картина. То отключва след себе си серия от събития, които разкриват какво се крие под повърхността: един добре обмислен план за отмъщение за отдавна отминала и забравена несправедливост. Скритият срам на града, който е удобно потулен, ще излезе наяве, за да докаже, че парите и властта вървят ръка за ръка и често преминават всички граници. Книгата проследява дълбоката метаморфоза на една млада жена, поставена дълго време в изолация, която ще шокира всички. Наследникът е на ход, за да постигне целта си и няма да се спре. Никой вече няма да забрави. Спомни си забравените.


Разкази за Добруджа | 10-09-2018

Скъпи читатели, пред вас е сборникът ,,Разкази за Добруджа“. Той включва битови, исторически, съвремени, фолклорни и разкази с елементи  на фентъзи.

Опитала съм се да навържа факти, свързани с дедите ми и да пресъздам картини, модели на поведение, ситуации, рецепти, суеверия, диалект, бит, традиции и родова памет с инструментите на късия разказ. Не е лесно да се гмурнеш в морето на миналото си. Понякога под сянката на родовото дърво е хладно и доста неуютно.

В основата на всяка история лежат автентични разкази на мои близки, техни спомени, биографии или исторически проучвания. Но за написването на един разказ това  не винаги е било достатъчно. Понякога картини и събития, скрити в родовата памет, изскачаха внезапно и се навързваха, оживели логически с героите в разказите ми. И макар битът да се мени, установих, че моделът много често се преповтаря.

И така... Колкото повече разнищвах и гадаех миналото по стъпките на предците, толкова повече въпросителни изникваха  в мен. Защо? Кога? И къде?

Напоследък осъзнах, че връщането към корените е дълъг и труден път, по който все още вървя. Дано с  написаното съм успяла да ви потопя в чудната атмосфера на  моя роден край – в трудовия ден, в звездната нощ, в ритуалите и обичаите, в суеверията и страховете, в миналото и настоящето.

Приятно четене!


Коричка вяра | 20-10-2017

Всеобща истина е, че често не ни остава време за близките ни хора. Отчуждението се настанява трайно помежду ни. И не случайно виртуалното общуване взема връх над персоналните междуличностни отношения. Все по-рядко човек има желание и сили да покани гости у дома. Признак на лошо възпитание и ниска култура е да позвъниш на нечий звънец без предварителна уговорка. Очите ни изразяват една хронична умора, ескалираща в постоянно напрежение или отегчение.

Макар привидно да сме свободни и да имаме право на избор, всъщност се оказваме в оковите на едно бездуховно време. Осъзнавайки тази истина, аз се разбунтувах и се впуснах да търся смисъла. Минах през много учения и философски постулати, за да стигна най-накрая до вярата, която са изповядвали моите предци, но която е останала дълбоко забравена в миналото. Още от уроците по история в училище знаем, че тази вяра ги е крепяла в годините на турското робство. Давала им е кураж и воля за достоен живот. Днес обаче ние, децата на 20 век, повърхностно познаваме същността на християнското учение. Робувайки на предразсъдъци, аз дълго се лутах, докато стигна до него. И ми се иска да спестя на моите деца това лутане. Иска ми се да им предам вярата, която за жалост никой не успя да предаде на мен… 

 


Тайните на стария архив | 10-09-2018

„На една от рампите на товарната гара на Истанбул цял следобед пристигаха каруци, натоварени с издути чували от зебло. Няколко яки носачи ги  разтоварваха и ги прехвърляха в четири товарни вагона със знак „БДЖ” върху тях, разположени на близкия коловоз. Появи се и един железничар с българска униформа и двамата си размениха няколко думи. След малко дойдоха и турски железничар и митничар, за да направят проверка и да заверят документите. После се чу свирката на локомотива, който се обви в облаци пара и като направи няколко маневри изпухтя и потегли влаковата композиция на северозапад”.

Какво има в чувалите и накъде пътуват вагоните може би ще разберем от следващия откъс:        

„Началникът на Разузнавателна секция към Оперативното отделение на Щаба  – полковник Маринов вдигна глава след отчетливото почукване на вратата, характерно за секретаря му, който влезе забързан като носеше лист в ръка и започна да говори още от вратата:

- Господин полковник, спешна депеша от военното ни аташе с информация от нашия резидент в Истанбул! Това е разшифровката й...

Полковникът бързо издърпа листа от ръката му и зачете:

„Турското правителство е обявило търг за продажба като стара хартия на архива на османската финансовата служба, съхраняван в мазетата на „Света София”. Двеста бали много ценни документи на Османската империя. Началната сума не е голяма – 3 гроша и 1 пара за ока  и аз мога да участвам като подставено лице. От легацията също са уведомили Външно министерство. Чакам указания! Картал”


Сегашно незавършено | 16-05-2018

 Романът „Сегашно незавършено” е история, базирана на всичките ми вярвания и философия, че понятия като трябва/ не трябва, красиво/грозно, добро/лошо не винаги имат стойността, която обществото им придава и,че в същността си човек е много повече от рамките, в които е поставен,  и излезе ли от тях, там някъде е истинския той.

Това е история за любовта и различните ѝ измерения, както и силата на човешкия дух, за "случайностите" и "неслучайностите", за това,че на всички ни се случва всичко, когато настъпи точния момент. За това,че сме свързани с невидими нишки и всеки човек, с който Вселената ни среща има своята роля в живота ни. Най-вече за това,че "във всеки човек има по нещо от всички хора".


Истории по действителни случаи с куче | 21-10-2017

Кейси е необикновено английско куче в обикновено българско семейство. С интелигентността, с която проси от масата тя се ослушва за всичко, което се споделя вечер. Оттам разбира, че освен столичанка, във вените ѝ тече кралска кръв (баба ѝ имала роман с куче от Бъкингам ) и че разказвайки нейните истории стопанката ѝ става световноизвестен писател. Кейси пожелава в замяна на това да се храни по шест пъти на ден, вместо по два; да носи скъпи бижута и тоалети; да ходи всяка седмица на фризьор, масаж и маникюр; да отиде на бал в двореца, да има прислуга и попечителски фонд за неродените си деца. Дали ще получи всичко това ще разберете, ако прочетете веселите истории по действителни случаи с куче.


Самотата (не) спи на възглавницата ми | 13-10-2017

Две години по-късно, понаучил това-онова за писането, но така и не научил нищо за живота, Ви представям втория си роман.

Текстове от него обикаляха къде ли не из нета, хората търсеха книгата, от която имаше написани само 1-2 откъса, звъняха ми по телефона, пишеха ми съобщения…

Време е да се тествам отново.

Романът е продължение на предния. Главният герой, Боги Иванов се опитва да се изтръгне от лепкавата прегръдка на Самотата. Дали иска наистина и дали Самотата ще го пусне?

Някъде измежду многобройните си срещи и купони, с надеждата да размие Самотата между хората, той среща една жена. Влюбена в легендата за него и не опознала човека, тя ми прави най-лошия подарък – дарява му Надежда.

Последващото развитие е очаквано – постепенно, опознавайки човека, ореола потъмнява и след първата издънка, тя го напуска.

Той не знае какво прави – краткото щастие, го е накарало да вярва в неща, в които си е забранил, но същевременно знае, че старостта вече идва, надеждите стават все по-илюзорни и, че всяка жена, която вземе по насериозно ще разбива сърцето му.

Превърнал хобитата си в работа, той отдавна няма нищо, в което да се зарови, за да не го боли толкова от действителността.

Така ли свършва всичко и това поредния депресарски роман ли е? Или все пак нещо и някоя успява да изгони Самотата от възглавница му?

Ще разберете, ако закупите романа.

 

Всеки от закупилите книгата ще получи личен, номериран екземпляр. Първите 30 закупили ще получат луксозно издание с твърди корици.

Романът ще излезе само в бройките, закупени чрез Мечта за книга. Неучаствалите само ще слушат отзиви за него.


Няма значение от кое време са | 30-09-2019

Героите на тази книга са от различни времена и епохи, без да има значение откога. В нейните четиринадесет фантастични разказа седем автори с различни гледни точки рисуват една обща картина на света, обединени от обща любов към фантастиката. Без излишна пристрастеност към хорър и анатомически ужаси обаче!

Киборги, редом до обикновени живи хора или други видове и форми на живот;

Духове, върколаци, андроиди, роботи, праисторически люде, астронавти;

Личности от Миналото и от Бъдещето – всички те оживяват и защитават своята същност и своята истина, или пък това, което е валидно за всички.

Книгата е адресирана не към специалистите по фантастика, а към тези приятели на авторите, които очакват от тях приключения, оригинални хрумвания, уважение към човешкото, литературен талант и добри попадения в жанра.

=  =  =  =  =  =

Идеята за издаване на настоящия сборник възникна много отдавна, когато през 2013 г., на 31 март, създадохме групата във Фейсбук „ Сборник Български фантастични разкази”. Сред основателите, които подкрепиха начинанието, бяха авторите Ради Радев, Славян Йоргакиев, Мариян Петров, Светослав Георгиев, Станимир Костадинов, Стефан Кръстев, Радослав Филипов – като администратор на групата, и други.

Първоначалната цел бе да се съберат достатъчно на брой годни за отпечатване фантастични разкази, които можеше да публикува в групата всеки български автор, без да е необходимо одобрение от страна на компетентно жури, издател, съставител, редактор или друг преценяващ и решаващ фактор. Накрая се наложи все пак извършване на някакъв подбор, с предимство на разказите, отличаващи се с повече действие, по-остър сюжет, по-неочаквана развръзка, по-оригинални хрумвания и динамизъм, като останаха за отпечатване при евентуално издаване на следващ втори том от Сборника тези налични ракази, в които се набляга повече на разсъждения и морални поуки, философски възгледи, съновидения, компютърни проблеми и други.

=  =  =  =  =  =

В сборника всеки от авторите е потърсил отговор на свои собствени въпроси, като: „Имал ли е Моцарт приятел астроном?”; „Защо и как ни е напуснал Гагарин?”; „Редът в хранителната верига?”; „За подценяване ли са различните от нас?”; „Създават ли проблеми Машините на Времето?”; „Възможен ли е конфликт с извънземните?”; и т. н.


Тайните на стария архив 2 | 22-09-2020

В романа „Тайните на стария архив 2” преплитането на действителни исторически факти и измислени събития, случили се назад  във времето и в наши дни, отново предизвиква  както въображението  на читателя, така и неговата способност да проследява множество различни причинно-следствени връзки. 

Отправна точка в романа са ценни данни, които се съдържат в третия по големина в света Османски архив след този в Истанбул и Кайро, придобит от България чрез изключителна разузнавателна операция през тридесетте години на миналия век и съхраняван в Националната библиотека ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Действието се развива главно в Източните Родопи, недалеч от прекрасната „Вила Армира”, разположена в околностите на Ивайловград до границата ни с Гърция, където експерти от екипа на Димитър Канев – шеф на Агенцията за сигурност и професор Димов – траколог се натъкват на спиращи дъха находки, предизвикващи интереса на могъщи чуждестранни колекционери.

Разбира се, че тази история не може без участието и на агенти на  чужди разузнавателни служби, и изследователски екипи, които по различни причини са склонни да предоставят информация на екипа на Канев за събития в Източните Родопи от времето на Втората световна война.

Главен герой в романа отново е билкарят и лечител майстор Боян - наследник на много стар род и пазител на древни лековити тайни, чийто познания за тракийските практики осветлява находките на екипа на Канев край „Вила Армира” по неочакван начин.

Романът „Тайните на стария архив 2” отново повдига завесата към тайните на Османския архив, които са безкрайни…


Тайните на старата вила - 2 | 30-03-2016

Историите от времето преди Втората световна война са ми били винаги много интересни, защото сравнително малко учехме за тях в училище и сякаш всичко беше обвито в някаква тайна. В романа „Тайните на старата вила – 2” действието се развива в наши дни в България, но има и препратки към миналото, когато в Германия в рамките на така наречените „тайни проекти на Третия райх” са правени разработки на летателни апарати, както и редица експерименти с тях, включително и на Балканите...

Продължението на „Тайните на старата вила” разказва една заплетена и динамична история, която ще достави голямо удоволствие на любителите на тайните проекти на Райха, които и до ден днешен са изпълнени със загадъчност, вълнуваща умовете и въображението им.

 


Да откриеш Любовта на най-неочакваното място | 10-09-2018

Сборникът „Да откриеш Любовта на най-неочакваното място“ носи името на първия ми публикуван разказ в алманах „Нова Българска Литература Проза 2015“ и съдържа 9 художествени разказа. 3 от тях са Ви добре познати и още 6 съвсем нови романтични истории, чиято основна цел е да забавляват, мотивират и вдъхновяват, пренасяйки читателя в един различен свят на розови мечти, приказни вълшебства и фантазии, където всичко е възможно!

Основната тема, разбира се, е темата за Любовта, открита от героите в най-неочакваното време и то все на най-неочаквани места.

Написах тази книга, водена от идеята, че в живота няма нищо случайно. Няма случайни хора. Няма случайни срещи или събития. Както казва Фройд: „ Ние не се избираме случайно един друг. Ние срещаме само тези, които вече съществуват в нашето подсъзнание.“ Случайността е просто сблъсък на две необходимости! СЪДБА!!!


Из мислите на АриЯ | 12-11-2018

Чудите се какъв подарък да изберете за рожден ден? Ами за Коледа? Тази книга е едно прекрасно предложение да зарадвате Ваш близък човек за предстоящ празник, а защо не и самите себе си?

Книгата е разделена на две части. В първата част ще имате възможността да се потопите във вдъхновяващите мисли на АриЯ, които досега са завладявали множество читатели във виртуалния свят. На пръв поглед тези т. нар. цитати изглеждат кратки и прости, но изненадващо точно това ги прави лесни за прочит и разбиране. Те ще Ви накарат да се замислите над целите, които сте определили в живота си и  дали работите достъчно в името на постигането им. Ако себеувереността и мотивацията е липсващата частица във Вашия пъзел на живота, то значи, че сте открили подходящият “учебник” по този предмет. Темата за любовта също   е водеща в първата част на произведението.

Втората част - бонус е главно поетична. В нея АриЯ излива цялата си емоция и я разпилява между редовете на своите стихове. В тази част  тя поставя и едно от най- известните нейни стихотворения, посветено специално на всички сестри.

Потопете се в един по-различен, по-позитивен и вдъхновяващ свят, който може да се превърне и във Ваша реалност!


Мълчанието на майките | 09-11-2016

В тези разкази може да срещнете вашата най-добра приятелка, жената, която ви обслужва в магазина, съседката, учителката на детето ви, непознатата в метрото скрита зад слънчеви очила в облачен ден. Възможно е да разпознаете вашата баба или майка, дъщеря ви или най-неочаквано да откриете самата себе си. Не съм си поставяла за цел да създам идеалния женски образ. По-скоро исках той да бъде реален, такъв какъвто го срещаме всеки ден, такъв с какъвто сме свикнали да общуваме в ежедневието. Този образ, покрай който много често минаваме, без да го забележим.

 


Как се става рицар | 16-11-2015

Авторът не доживя да види книга си издадена, замина си само на 20. Нека да сбъднем мечтата на родителите му!

Фентъзи романът „Как се става рицар” не е класическа приказка за борбата между доброто и злото. Той описва естествения стремеж на всеки човек да докаже способностите си в обществото, в което живее.

За един млад мъж в средновековието няма по-голяма чест от тази, да стане рицар. За целта не е достатъчно да си изкусен боец. Освен храброст в битките, истинският рицар трябва да е и милосърден, за което главния герой Ричард не може да представи доказателства. Заради коварството на вещицата Морана, той се забърква в куп неприятности и приключения, намира нови приятели, печели битки, среща се с различни приказни герои – джуджета, тролове, зигове и други странни същества, вълшебни пръстени, медальони и с невероятния си говорещ меч Скрийм. Изпълнил всички условия, решава да се отърве от влиянието на Морана, но нещастно стечение на обстоятелствата слага край на живота и на двамата. И се сбъдва проклятието на вещицата – всеки собственик на меча след смъртта си да се превръща в яркочервен рубин на ефеса му. Обаче историята не свършва до тук. Авторът проследява пътя на меча от планината Хеброс с наследниците на богомилите през Италия и Франция, чак до нашите дни, за да си зададем въпроса:

Рицар на злото или Рицар на справедливостта? Днес можем само да гадаем…

А мечът с рубини наистина съществува. Понякога се качвам на тавана, отварям резбованото старинно сандъче, разгъвам внимателно намасления плат и без да се докосвам до меча, се любувам на червените отблясъци… А медальона не съм го виждал – дали го има някъде или е плод на въображението на разказвачите на легенди, пренесли през вековете тази история? Не знам…

Така завършва този роман, написан занимателно, с много чувство за хумор и учудващо богато творческо въображение на младия /осемнадесет годишен/ автор Борислав Белински.


Азбуката от А до Я през моята душа | 02-03-2018

На всяка буква от нашата Азбука съм отделила специално внимание в книжката. По този начин с тази стихосбирка искам отново да си припомним колко е богат родният ни език. В това време на емотикони, чуждици, забързано ежедневие все по-често забравяме, че една добра и правилно изписана дума прави чудеса, дава усмивка, ведро настроение и аз вярвам, че именно това ще спаси света - „топлите“ хора, топлите взаимоотношения, топлите думи с хубавите ни букви от „А до Я“.


Нишки от преплетена вяра | 28-10-2017

Това е една история, изпълнена с терзания, вяра, надежда, обич... История за оная, безсмислената любов, която робува на общественото мнение, на религията, на сблъсъка на поколенията, на далечните разстояния, на истини, съмнения, изречени и неизречени неща… История за какво ли не, в която се срещат светове, традиции, култури, недоверие, гордост, политика, граници, въпроси, отговори, търсене, изгубване, намиране… Някъде там, където всеки ще тъче живота си, както може – според възпитание, култура, разбирания, професия, интереси, психика… И нищо, че съдбата често ще сменя цвета на конците, ще ги дърпа, къса, преплита, действащите лица имат право на избор. Е, не от люлката или веднага след прохождането си, но все пак… Всъщност…, дали пък още в майчината утроба не знаем накъде ще тръгнем, след като отново ще се раждаме и умираме? Кой знае, кой да ни каже, след като и боговете стискат зъби и мълчат?...        


Сенките на спомените | 27-02-2016

„Сенките на спомените” е пътуване на душата, за да срещне другата душа с напомнянето, че с „Колкото - толкова.“ обеднява светът ни. Книгата е „Протегната душа за обич“, както гласи първият й цикъл. В следващия „В сянка от спомен”  поетичната душа  узрява, а  „Светофари“ и „Пътеката живот“ лирично поднасят житейски истини. Стихосбирката е онова „сигнално жълто“ което ни предупреждава, че в „синджира на бездушието“ се остарява. Лиричната книга   дава зелена светлина за пътеката живот, трасирана от стремления и кръстопътни себепознания.


Самотата спи на възглавницата ми | 07-11-2015

Тази книга започнах да пиша на шега. Основно, за да извадя демоните от себе си (сутрин самотата е най-страшна). В продължение на дни пусках откъси… В зависимост от това какво ме бе впечатлило. Внезапната известност ме изненада, не очаквах, че темата вълнува толкова много хора. Получавах постоянно лайкове от известни имена, а много автори искаха да ме редактират и рецензират.

В книгата (тя е роман от първо лице) се говори за Самотата. Защото Самотата е състояние на ума, а не социално положение. В една и съща ситуация сме свободни и самотни. А какви сме реално, решаваме сами… В зависимост от това колко празни пространства имаме в себе си.

Книгата е написана в леко ироничен стил, но няма хепиенд. В нея се говори за празните пространства в нас, за това как тъмната ни половина постепенно надделява. И за това колко често разликата между служебното и социалното положение е огромна.

„Богданов, не ни мъчѝ на части, издай най-сетне тази книга“, е един от редовните коментари.

Книгата е готова отдавна, но реших да я издам сега. Нещо обаче не вярвам, че се интересувате от нея, а не от мен.

Опровергайте ме!


Сеизмичен роман | 31-10-2015

„СЕИЗМИЧЕН РОМАН” разказва историята на работеща млада жена с успешна кариера и семейство.

След внезапен инцидент Александра се озовава в болница за спешна помощ, принудена да прекара дълги и мъчителни дни в болничното легло, заобиколена от страдание и болка. Наред с драмата на Александра, пред очите ни се завихрят много други истории. Пациентите от стая 8 страдат, борят се, крепят се един за друг и се надяват. Ще успее ли силата на духа да превъзмогне физическото страдание, да запълни емоционалните липси?

Историята препуска задъхано и трескаво през бездните на отчаянието и неверието, през съдби, срещи и раздели, между сеизмичните върхове и спадове на волята за живот, озарена от светлия полъх на надеждата, вдъхновена от една изневиделица избухнала, съвсем неуместна и може би неслучена любов.


Приказки за Ейри | 19-11-2017

Независимо на каква възраст сме, ние всички се сблъскваме с проблеми. Понякога в нас се промъква страх, друг път –ревност, завист или друго. Не винаги можем да разберем и назовем емоцията и да се справим с нея. В такъв момент най-ценен помощник са книгите със занимателни и поучителни истории. Увлечени в приказките и преживяванията на героите, неусетно разбираме себе си и ставаме по-уверени.

Какво се е случило на планетата Умнада и защо хората там не слизат от техните возки? Защо краката им са толкова слаби, че не могат да ходят с лекота? Как земното момче Случко помага на умнадите и какъв подарък им прави?

Анко кани баба си на приказни пътешествия, а тя се държи като непослушно дете. В забавните истории момчето поема ролята на възрастен, разбира какво е отговорност и пораства. Двамата попадат в електронни игри, в света на вълшебниците. А има ли наистина по един вълшебник във всеки един от нас?

Разпознавате ли завистта? Как да я различим, ако успее да ни завладее?

А знаете ли как, защо и при кого се настанява страхът? 

А кое е най-голямото вълшебство на света?

 

Котката Ейри знае много приказки и ни учи чрез тях.


Под звездното небе | 05-12-2016

Така стигаме до моите последни занимания, от около 5 години с проза - разкази, приказки за възрастни и импресии, които са моя „запазена“ марка, пълни с вдъхновение, мистика, но и голяма доза реализъм. Те са плод на моето светоусещане, на любовта и на контактите ми с много интересни хора, съдби и моите вътрешни търсения и прозрения. Това, което ще прочетете е чисто вдъхновение, изляло се понякога за минути през мен и записано на един дъх, почти без корекции! 

Настоящият проект: „ПОД ЗВЕЗДНОТО НЕБЕ“, е рожба, на моята любов към живота, човека и една жена, която промени моето светоусещане и ме накара да дам най-доброто от себе си и моята съкровена същност. Прочетете тази „малка“ книжка и отсъдете сами!