Самодивска сватба | 31-05-2021

Копнеех за живот, който все повече се забравя и претопява в динамиката на съвремието, а битът на хората из българските земи изтлява като дима на угасен въглен. Копнеех за живот, в който бащината дума на две не става. Живот, който търсех из сенките на старите калдъръми във възрожденските градчета. Ослушвах се за богатство от думи и обичаи, закодирали в себе си тайнства. Там някъде, век назад, е имало точно такъв живот, свързан с най-дълбокия израз на човешката самобитност. Паметта.

Носталгията, която изпитвам към този отминал и все повече забравян период, ме накара да напиша книгата „Самодивска сватба“. Историята видя „бял свят“ само за три дни и описва случки с достойни дела, силна обич, сплотени семейства, поели дълг към ближния и дома, изпълнени с достолепие, борбеност и стремеж.

Най-интересният факт, с който се гордея в тази книга, е, че съумях да дам такива имена на героите си, каквито всеки от нас, щом чуе, знае, че това е България. Планини, реки, местности, градове и села. Кои са Пирин, Арчар, Лакатица, Деветака, Кършияка, Верила, Велбъдж, Струмен, Велека или Соколица? Хора, облечени в своя собствен характер и родова принадлежност. Насладете се на този полет сто години назад във времето и открийте нова история, която да ви развълнува и да докосне паметта ви. Това е богатството между редовете на книгата, скрила в себе си тайнството на най-висшия и духовен съюз между мъж и жена. Сватбата. А защо „Самодивска“, разберете сами, като се потопите в света на невестите и юнаците от Бела могила.


Пътят на книгата 2 | 24-05-2021

През 2014 г. издадох книгата „Пътят на книгата (Как в България да напишем, издадем и продадем книга)“. Тя се продаде в голям тираж, беше пусната за свободно четене в сайта и я прочетоха няколко хиляди души. Много от авторите, които издадохме, дойдоха подготвени именно от прочита ѝ.

За тия пет години се промениха много неща в книгоиздаването в България. Фейсбук стана основен канал не само за реклама, но и за продажби и авторите и издателствата започнаха да заобикалят търговските вериги на книжарниците.
Това обаче изисква специфични знания за работа с фейсбук реклама, събития и изобщо добро познаване на идеологията и начина на работа на Фейсбук, Инстаграм и другите социални мрежи.

Затова реших, че трябва да бъде написана втора част на книгата, която да се съсредоточи върху трите основни въпроси за една книга:

- Кой ще купи тази книга?

- Как ще научи за тази книга?

- Как книгата ще стигне до него?

Освен това в книгата ще разгледаме подробно авторските права, сключването на издателски договори, разпространение, книжни борси и много други важни за един автор неща.

Книгата ще излезе за Панаира на книгата, а всичко закупили предварително екземпляр „на зелено“ ще получат безплатен онлайн достъп до Издателския курс, който ще проведа през месец април.