Мечта за книга

НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Как да кандидатстваме в проекта „Мечта за книга“?

„Мечта Първо довършете книгата си – задължително условие. Само части или наброски за книга не могат да участват.
Второ – подгответе се психически. Продажбата на книги изисква продължителна комуникация с хора. Най-вече – с хора, които не Ви познават. Платформата „Мечта за книга“ няма да Ви осигури сама продажби, само ще Ви даде възможност да реализирате такива.
Трето – помислете реално колко активно можете да участвате. Продажбата на голям тираж за 2-3 месеца е сложен и времеемък процес. Ако не можете да отделяте повече от час дневно за това, по-скоро се насочете към някакъв по-малък тираж. Помислете кой и колко приятели и роднини можете да помолите да Ви помагат. Повечето хора се справят винаги по-добре.

След като сте обмислили всичко това изпратете книгата си на адрес book@dreambook.bg.

В писмото опишете и какъв опит имате, какво време можете да отделите и реално за какво се борите.
В по-голямата част от писмата, които получаваме пише просто: „Цял живот съм имал мечта да издам книга, но не знам какво да направя, откъде да започна.“

Запомнете за начало: „Мечтите искат много труд!“

Защо трябва да използвам платформата „Мечта за книга“, не мога ли да си продавам книгата сам?

На пръв поглед доста резонен въпрос – Така или иначе авторът полага основните усилия, защо това трябва да минава през някаква платформа, а не директно през автора?


На първо място това е гаранция. В България съществува мнение, че това писателите са отнесени хора и ако им се дадат някакви пари, то те ще ги изпукат в първото заведение. Фондация „Български издател“ гарантира, че срещу преведените от вас пари Вие ще получите закупения брой книги или, ако проектът не набере нужните суми, ще получите парите си обратно.

На второ място – възможностите за реклама. Известно е, че хората, които четат книги, особено нови български автори не са толкова много. Ние близо 15 години събираме около себе си хора, които се интересуват от българска литература и Ви даваме възможност да представите книгата си пред тази аудитория.

И на трето място – „Мечта за книга“ не е просто платформа за набиране на средства, а И издателство. Ние ще Ви отменим от целия последващ труд – подготвяне на книгата, отпечатване и всички тези неща, неприсъщи на един автор.

Какво трябва да подготви автора за участие в платформата „Мечта за книга“

  • Рекламно представяне на себе си и книгата, плюс части от текста в размер на 4 страници А4

Опишете накратко кой сте, откога се занимавате с литература, защо искате тази книга да види бял свят и какво ще донесе на хората. Колкото е по-силна вашата увереност, толкова е по-голяма вероятността да закупят книгата Ви. Подберете най-силните, според Вас, откъси от книгата, такива, които ще предизвикат желание в читателите да се сдобият с нея.

  • Подбрани части от текста – до 20 страници А4, които ще бъдат представени в сайта като PDF файл.

Добре е читателите да имат възможност да се запознаят с по-обширни откъси от вашата книга, да видят стил, диалози, а не само рекламни изречения. Имайте предвид, че реално продавате „котка в чувал“ и колкото повече разкриете от книгата, толкова продажбите ще са по-големи. Е не всичко, естествено, а само колкото да заинтересувате читателите.

  • Примерна корица и/или други илюстрации към книгата

Корицата продава, това е основно правило. Вероятно без професионална помощ няма да можете да се справите сами, но поне опитайте. Добавете и картини, илюстрации, дори и колажи с текстове от книгата, с които да я направите по видима пред читателите.

  • Рекламен видеоклип

Опитът от подобни западни сайтове показа, че видеоклипът е важна част от рекламата. Най-често видеоклиповете са два вида.
Едните са рекламни презентации на книгата, най-често направени на Power point.
Другият тип са изказвания на автора пред камера.
Кой тип ще предпочетете зависи силно и от Вас – кое от двете ви се удава повече.

Под прожектора
Активни проекти
Успешни проекти